Някои хора стават лесна плячка на комарите, други много рядко биват

...
Някои хора стават лесна плячка на комарите, други много рядко биват
Коментари Харесай

Кои миризми привличат комарите?

Някои хора стават лесна плячка на комарите, други доста рядко биват хапани. Но за какво? Според разнообразни изявления главният фактор е миризмата, предавана от човешкото тяло. Нови проучвания демонстрират кои миризми притеглят комарите и кои ги отблъскват.

Миризмата на пот да вземем за пример е изключително привлекателна за комарите. Най-вече ги притеглят отделяните карбоксилни киселини, като маслена или изовалерианова киселина. Те се съдържат в човешката пот и миришат неприятно, включително на " мръсни крайници ". До този извод стига изследване на университета " Джонс Хопкинс "  в Балтимор, резултатите от което бяха оповестени неотдавна в научното списание " Current Biology ".

Така нареченият ацетоин, който евентуално се създава от бактерии по човешката кожа, също притегля комарите. Следователно един душ може да ни избави от хапещите инсекти - поне за къс интервал от време, написа АРД.

Ароматът на евкалипт възпира

Кръвопийците били минимум привлечени от хора, които миришат на евкалиптол. Както подсказва името, евкалиптолът има изострен мирис на евкалипт. Той се употребява във води за уста, в таблетки против кашлица и в козметични артикули.

Трябва да се има поради обаче, че в изследването на " Джонс Хопкинс "  са се присъединили единствено шестима участници. Освен това опитите са правени единствено с един от многото типове комари - Anopheles gambiae, който се среща най-много в Африка и е преносител на малария, показват от АРД.

Изследване на учени от Рокфелеровия университет от 2022 година също стига до заключението, че миризмите са съществена притегателна мощ за комарите. Според тяхното изследване хора, които имат по-високи равнища на карбоксилни киселини по кожата си, е по-вероятно да бъдат " магнити за комари ", написа " Вашингтон пост ".

И до момента в който хората постоянно въобще не могат да усетят тази миризма, то комарите са извънредно чувствителни към нея и нито един парфюм или одеколон не може да я прикрие. Затова " в случай че през днешния ден сте магнит за комари, ще бъдете подобен и след три години ", споделят създателите на проучването. И въпреки всичко означават, че вземането на душ може краткотрайно да позволи казуса. 

Сапунът също е от голяма важност

Освен миризмата на тялото сапунът, който хората употребяват, също оказва въздействие върху привлекателността за комарите. В друго изследване откриватели от Техническия университет във Вирджиния са анализирали миризмите на четирима души, в това число в композиция с четири разнообразни марки сапун.

Три от четирите тествани сапуна са привличали комарите в по-голяма степен, в сравнение с немитите ароматни проби на изследваните лица. Миризмата на кокос и бадеми е привличала хапещите инсекти в по-малка степен, в сравнение с цветните аромати като миризмата на теменужки да вземем за пример. Ароматът на ананас също е прелъстителен за комарите.

Въпросът кой и за какво притегля комарите е от голямо значение за науката. Комарите могат да придвижват патогени като вируса Зика или да предизвикват съществени болести като малария. Ето за какво новопридобитите познания могат да оказват помощ за създаването на по-ефективни средства за отбрана против такива болести.

Защо хапят комарите?

Само женските комари хапят хора и животни. Кръвта е изключително значима за тях, защото е богата на протеини и други хранителни субстанции, от които те се нуждаят, с цел да създават и отглеждат яйца.

Освен миризмата комарите могат да усещат и въглеродния двуокис, издишван и отделян през кожата. Колкото повече CO2 издишва някой, толкоз по-голяма е вероятността да бъде ухапан от комар, са споделя още в обявата на АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР